
آثار و برکات تسبیحات حضرت فاطمه زهرا (س)
تسبیحات حضرت فاطمه به این صورت است:
۳۴بار الله اکبر
۳۳بار الحمدلله
۳۳بار سبحان الله
تسبیحات حضرت زهرا(س) از آثار و برکات بسیاری برخوردار است که به بخشی از آن می پردازیم.
نجات از شقاوت
تسبیحات حضرت زهرا(س) از آثار و برکات بسیاری برخوردار است که از جمله ی آنها نجات یافتن از شقاوت و بدبختی است. هر انسانی به تناسب بینش و نگرشی که به جهان هستی و وجود پرآشوب خود دارد به دنبال خوشبختی است، و به عبارتی دیگر یکی از مهمترین مسائلی که همه ی انسانها را آگاه یا ناآگاه به خود مشغول داشته است به طوری که کارهای زندگی و برنامه هایشان را در جهت وصول به آن پی ریزی می کنند، مسئله ی رسیدن به سعادت و گریز از شقاوت است.
منتهی از آنجایی که انسان اختیار دارد؛ راه خودش را باید آزادانه انتخاب کند. لذا انسان بعد از این که راه برایش نمایان شد، گاهی حسن انتخاب به خرج می دهد و راه هدایت می پیماید، و گاهی سوء انتخاب به خرج داده و راه ضلالت و گمراهی پیش می گیرد. و این مسئله شقاوت و سوء عاقبت مسئله ای است که همه ی آنان که به خود آمده اند، از آن می ترسند و آنها که بصیرت ندارند و در خواب غفلت عمر می گذرانند از آن نیز به غفلت به سر می برند.
لذا آن دسته که دارای بصیرت هستند، به لحاظ خوف از شقاوت همیشه دست به دعا و ذکر بلند می کنند و با تضرع و اصرار از خدای خویش طلب دوری از شقاوت و رسیدن به سعادت می نمایند. مداومت بر تسبیحات حضرت فاطمه(س) ، موجب محفوظ ماندن از شقاوت و بدبختی است.
از این رو شایسته نیست که از برکات و آثار آن غفلت نموده و در انجام آن کوتاهی و سستی نماییم.
امام صادق(ع) در این رابطه می فرماید: «یا ابا هارون، انا نامر صبیاننا بتسبیح فاطمه علیها السلام کما نامرهم بالصلاه، فالزمه، فانه لم یلزمه عبد فشقی»(۱)؛ ای ابا هارون! ما بچه های خود را همانطور که به نماز امر می کنیم به تسبیحات حضرت فاطمه(س) نیز امر می کنیم. تو نیز بر آن مداومت کن، زیرا هرگز به شقاوت نیفتاده است بندهای که بر آن مداومت نموده است.
و نیز از این حدیث شریف استفاده می شود که شایسته است والدین محترم، تسبیحات حضرت زهرا (س) را مانند نماز به فرزندانشان تعلیم کنند، باشد که مشمول این حدیث گردند.
دوری شیطان و خشنودی خدا
شیطان همواره دشمن دیرینه ی انسان بوده و هست و هیچگاه انسان از حیله ها و خواطر شیطانی او در امان نیست. شیطان بنا بر آیات الهی، دشمن قسم خورده ی انسان است تا او را به هر طریق ممکن به گمراهی بکشاند. از این رو آدمی همیشه در معرض تهاجم شیطان و وساوس شیطانی است. بعضی انسانها در مقابل این تهاجم شیطانی و خواطر نفسانی همیشه در حال فرارند که در این صورت همواره مورد تعقیب شیطان و خواطرند، و هیچگاه خلاصی ندارند و ای بسا در آخر خسته شده و نفس زنان تسلیم شوند، و عده ای اندک در تلاش اند که با مداومت بر ذکر و فکر و عمل، چنان رفتار کنند که شیطان و خواطر را از خود فراری دهند و شیطان را از خود دور کنند که البته راهی است مشکل. کسانی که به این مقام برسند دارای نفس مطمئنه خواهند شد که دیگر دگرگونی در آن راه ندارد.
وقتی انسان توانست شیطان را از خود دور و طرد کند، و به طاعات عمل نماید و در کارها و اذکار و عبادتهای خود اخلاص ورزد، رضایت خدا نیز حاصل گردد، چون شیطان و وساوس او یکی از بزرگترین موانع کسب رضایت و خشنودی حق تعالی است. آری رضا و رضوان خداوند سبحان مطلوب سالکان و منتهای آرزوی عارفان است.
یکی از راههایی که می تواند شیطان را از انسان دور کرده و موجبات رضای الهی را فراهم آورد مداومت بر تسبیحات حضرت فاطمه(س) است.
امام باقر (ع) می فرماید: «من سبح تسبیح فاطمه ثم استغفر، غفر له، و هی مائه باللسان، و الف فی المیزان، و یطرد الشیطان، و یرضی الرحمان»(۲)؛ هر کس تسبیحات حضرت فاطمه(س) را بجا آورد و پس از آن استغفار کند، مورد مغفرت قرار می گیرد، و آن تسبیح به زبان صد تا است، و در میزان (اعمال) هزار ثواب) دارد، و شیطان را دور کرده، و خدای رحمان را خشنود و راضی می نماید.
از امام صادق(ع) روایت است که وقتی انسان در جای خواب خود می خوابد، فرشته ی بزرگواری و شیطان سرکشی به سوی او می آیند، پس فرشته به او می گوید:
روز خود را به خیر ختم کن و شب را با خیر افتتاح کن، و شیطان میگوید: روز خود را با گناه ختم کن و شب را با گناه افتتاح کن. اگر اطاعت فرشته کرد و تسبیحات حضرت زهرا(س) را در وقت خواب خواند، فرشته آن شیطان را می راند و از او دور می کند، و او را تا هنگام بیداری محافظت میکند، پس باز شیطان می آید و او را امر به گناه می کند و ملک او را به خیر امر می کند. اگر از فرشته اطاعت کرد و تسبیح آن حضرت را گفت آن فرشته، شیطان را از او دور می کند و حق تعالی عبادت تمام آن شب را در نامه ی عملش می نویسد.(۳(
برائت از دوزخ و نفاق
بنا بر روایت امام صادق(ع)، تسبیحات حضرت زهرا(س) از جملهی ذکر کثیری است که خداوند در قرآن کریم یاد فرموده است:
«تسبیح فاطمة الزهراء علیها السلام من الذکر الکثیر الذی قال الله عز و جل: «واذکروا الله ذکرا کثیرا.» و از طرفی رسول گرامی اسلام فرموده است: «من اکثر ذکر الله عز و جل احبه الله و من ذکر الله کثیرا کتبت له برائتان؛ برائة من النار و برائة من النفاق»(۴)؛ هر کس ذکر خدای عزوجل را بسیار کند خداوند او را دوست دارد، و هر کس ذکر خدا را بسیار کند برای او دو برائت(منشور آزادی) نوشته شود: یکی برائت از آتش جهنم، و دیگری برائت از نفاق و دورویی.
لذا تسبیحات صدیقه ی طاهره اگر با شرائطش انجام پذیرد، موجب برائت از دوزخ و نفاق می گردد.
پینوشتها:
۱ فروع کافی، کتاب الصلاه، ص ۳۴۳، ح ۱۳٫
۲ وسائل الشیعه، ج ۴، ص ۱۰۲۳، ح ۳٫
۳ شیطان دشمن دیرینهی انسان، محمد نصیری، ص ۱۳۶٫
۴ اصول کافی، ج ۲، ص ۴۹۹، ح ۳٫
منبع : شفاف
***************
ثواب تسبیح حضرت زهراء (ع) را در قالب چند روایت تقدیم تان میکنیم:
أبو هارون مکفوف گوید:
امام صادق (ع) به من فرمود:
"أبا هارون به راستی که ما کودکان خود را به تسبیح حضرت زهرا (ع) امر میکنیم؛ همان طوری که به نماز امر میکنیم. پس تو به این ذکر مداومت کن؛ زیرا بندهای بدان مداومت نکرده است که بدبختی بیند (یعنی چنانچه این ذکر را ترک نکند، هیچ وقت بدبخت نشود).(1)
محمد بن مسلم گوید:
امام باقر (ع) فرمود:
"هر کس خدا را تنزیه کند به تسبیح حضرت زهرا (س) و سپس طلب آمرزش کند، آمرزیده خواهد شد و آن، به زبان یک صد است؛ ولی در میزان عمل، یک هزار و شیطان را دور میکند و خداوند رحمان را خشنود میسازد.(2)
أبو خالد قماط گوید:
"از امام صادق (ع) شنیدم که میفرمود:
"تسبیح حضرت زهرا (س) هر روز در تعقیب هر فریضه، نزد من محبوبتر است از به جا آوردن هزار رکعت نماز در هر روز. (3)
امام صادق (ع) میفرماید:
"هر کس بعد از نمازهای پنجگانه خود پیش از آن که از جا بر خیزد، تسبیحات حضرت زهرا (س) را بگوید، خداوند او را بیامرزد.(4)
حضرت امام محمد باقر (ع) میفرماید:
خداوند متعال به چیزی برتر از تسبیح حضرت زهرا (ع) عبادت نشده است. همانا اگر چیزی با فضیلتتر و برتر از آن وجود داشت، رسول خدا آن را به دخترش تعلیم مینمود. (5)
از امام صادق (ع) در باره تفسیر آیه:
«یا أَیهَا الذینَ آمَنُوا اذْکُرُوا اللهَ ذِکْراً کَثیرا؛» (6)
"ای کسانی که ایمان آوردهاید، خدا را فراوان یاد کنید»، سؤال کردند."
ایشان فرمود:
من سبح تسبیح فاطمة علیها السلام فقد ذکر الله الذکر الکثیر؛ (7)
"هر کس خداوند را با تسبیح فاطمه زهرا (ع) ذکر بگوید، ذکر کثیر گفته است."
امام محمد باقر (ع) میفرماید:
من سبح تسبیح الزهراء ثم استغفر غفر له، و هی مائة باللسان و ألف فی المیزان، و یطرد الشیطان، و یرضی الرحمن؛(8)
"هر کس تسبیح حضرت زهرا را به جای آورد و سپس از گناهش استغفار کند، خداوند آن گناه را بر او میبخشد؛ زیرا تسبیح زهرا (ع) گر چه صد ذکر در زبان است، ولی هزار بار ترازوی اعمال انسان را سنگینتر میکند و شیطان را میراند و خداوند بخشایشگر را خشنود میسازد."
در کتاب فلاح السائل روایت دیگری را از امام جعفر صادق (ع) نقل کرده که آن حضرت فرمود:
"من سبح تسبیح فاطمة فی دبر المکتوبة من قبل أن یبسط رجلیه، أوجب الله له الجنة؛ (9)
"هر که پس از اتمام نماز واجب و قبل از (روی برگرداندن از جانب قبله)، آن که زانوهای خود را از حالت (تشهد) نماز تغییر دهد، خداوند را به تسبیح حضرت فاطمه (ع) تقدیس کند، خداوند بهشت را بر او واجب میکند؛" یعنی او را در بهشت جای میدهد.
پی نوشتها:
1. شیخ صدوق، ثواب الاعمال، علی اکبر غفاری، کتاب فروشی صدوق، تهران، ص 363.
2. همان.
3. همان، ص 364.
4. همان.
5. محمد روحانی علی آبادی، زندگانی حضرت زهرا (ع)، انتشارات مهام، تهران، 1379 ش، ص 960.
6. احزاب (33)، آیه 41.
7. زندگانی حضرت زهرا (ع)، ص 987.
8. همان.
9. همان.
*****************
ثواب تسبیح حضرت زهرا(س)
اگر چه تسبیح حضرت زهرا (س) که متشکل از تکبیر و تحمید و تسبیح الهی است ، از ثواب بسیاری برخوردار می باشد ، و لکن در اینجا با استفاده از روایات معصومین (ع) به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم 1- نماز باتسبیح برتر از هزار رکعت نماز بدون تسبیح به حساب می آید امام صادق (ع) می فرماید : ( تسبیح فاطمه زهرا (س) در هر روز بعد از نماز در نزد من محبوب تر است از هزار رکعت نمازی که در هر روز خوانده می شود ) . فروع کافی ، کتاب الصلاه ، ص343، ح15(
2- باعث سنگینی میزان اعمال انسان می شود : امام صادق (ع) می فرماید : امیر المومنین (ع) فرمود : ((سبحان الله )) گفتن نیمی از میزان اعمال است (که نیم آن را پر کند ) و ((الحمدلله)) همه میزان را پرکند ،و ((الله اکبر )) میان آسمان و زمین را پر کند . اصول کافی ، ج2 ، ص506 ، ح3 .
3- باعث خشنودی خدا می شود : امام باقر (ع) می فرماید : هر کس تسبیح حضرت زهرا (س) را به جا آورد و پس از آن استغفار کند ، مورد مغفرت قرار می گیرد ، و آن تسبیح در گفتن صد عدد است و در میزان اعمال هزار ثواب دارد ، شیطان را دور ، و خدای رحمان را خشنود می نماید . وسائل الشیعه ، ج4 ، ص1023 ، ح3 .
4- سبب رفتن به بهشت می گردد : عبدالله بن سنان از امم صاددق (ع) روایت کرده که حضرت فرمود : هرکس که تسبیح حضرت فاطمه (س) را در نماز واجب قبل از اینکه پاهایش را باز کند ( از حالت تشهد و سلام ) خدا بهشت را بر او واجب کند . فلاح السائل ، سیدبن طاووس ، ص165 .
گفتن تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها شرایطی دارد:
اول اینکه نباید در تعداد آن کم و زیاد شود یعنی در ترتیب و عدد یکی باشد یعنی اول اللهاکبر 34 بار، الحمدلله 33 بار و بعد سبحانالله 33 مرتبه . پس در حفظ عدد سهلانگاری نشود با اینکه اعمال مستحبیاند همانی که وارد شده همان را انجام دهند نه کمتر و نه بیشتر.
دوم اینکه شرط حضور قلب در موقع گفتن ذکر است که انسان با گفتن اللهاکبر یک سیر معنوی میکند و سپس با الحمدلله و سبحانالله سیری دیگر میکند.
سوم اینکه بلافاصله بودن تسبیح بعد از نماز است، یعنی وقتی نماز به پایان رسید قبل از اینکه حالت خود را به هم بزند و تغییر در وضع بدهد و به عبارتی از حالت تشهد و سلام در نماز خارج شود و قبل از پرداختن به چیز دیگری تسبیح حضرت زهرا (س) را شروع کند و با آنچه که در سرّ عدد و کیفیت ذکر تسبیح معلوم است این است که بلافاصله بودن تسبیح بعد از نماز، دارای حسابی است که در غیر این صورت نیست و شاهد مطلب ما روایت امام صادق (ع) در تهذیب الاحکام، شیخ طوسی جلد 2 است که میفرماید: «کسی که در نمازهای فریضه بعد از سلام نماز قبل از حرکت از مصلی تسبیح کند خداوند را به تسبیح فاطمه زهرا (س) خداوند او را میآمرزد و باید تبسیح را با تکبیر «اللهاکبر» آغاز کند.
و چهارم اینکه در تسبیح حضرت زهرا (س) موالات بودن شرط است، که اذکار آن بدون وقفه و قطع کردن گفته شود و در هنگام تسبیح از حرفهای متفرقه یا کارهایی که موجب فاصله افتادن میشود پرهیز و اجتناب کند و در این که انسان تسبیح را متصلاً به انجام برساند رموز خاصهای وجود دارد که اهل آن میدانند همان طور که مرحوم کلینی در کتاب فروع کافی از محمد ابن جعفر روایت میکند: «انه کان یسبح تسبیح فاطمة صلی الله علیها فیصله و لا یقطعه» امام صادق (ع) تسبیح حضرت فاطمه زهرا (س) را متصلاً انجام میداد و آن را با چیز دیگری قطعی نمیکرد. التماس دعا غلامرضا ایمانی
نظرات شما عزیزان: